Yunanistan rahat durmuyor! Atina ihlal suçu işlemeye devam ediyor

Milli Savunma Bakanı Akar, Ege Denizi’ndeki 18 ada ve iki kayalıkla ilgili yaşanan gelişmeler hakkında önemli açıklamalar yaptı. Atina’nın ihlal suçu işlediğini kaydeden Akar, “İçinde bizim olmadığımız kararların uygulama şansı yok” dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın ihlal suçunu işlediğini belirterek “Biz, Yunanistan’ı tehdit etmiyoruz. Ama savunmamızda da zafiyet göstermiyoruz. Yunanistan, antlaşmalara uymalı” uyarısında bulundu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İzmir, Muğla ve Aydın il sınırları içinde olan 18 ada ve iki kayalıkta yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’e konuştu.
“Yunanistan ile ilişkilerde uluslararası hukuktan, iyi komşuluk ilişkilerinden ve sorunların diyalogla çözülmesinden yanayız. Komşuluğu geliştirmek istiyoruz. Ancak Yunanistan’ın konuya yaklaşımı, sorunların ortak bir zeminde çözülmesini zorlaştırıyor” diyen Akar, şöyle devam etti:
İHLAL SUÇU İŞLİYORLAR
“Komşumuz, uluslararası hukuktan bahsedip bizi hiçbir şekilde gerçekliği olmadığı halde taciz etmekle suçlarken, Lozan Anlaşması’nı dahi ihlal suçu işliyor. Örneğin; 1923 Lozan ve 1947 Paris antlaşmalarında açıkça belirtilmesine rağmen gayri askeri statüleri kabul edilmiş olan adaları 1936’dan bu yana adım adım silahlandırdılar.
İÇİNDE BİZİM OLMADIĞIMIZ KARARLARIN UYGULAMA ŞANSI YOK
Diğer yandan karasuları 6 mil olmasına rağmen, hava sahalarının 10 mil olduğunu iddia ediyorlar. Bu iddialar başta uluslararası anlaşmalar olmak üzere iyi komşuluk ilişkilerine aykırı. Bunun tarihte ve günümüzde hiçbir örneği yok. Bu, akla da mantığa da uygun değildir. Herhangi bir oldubittiye ve haklarımızın gasp edilmesine göz yummayız. İçinde bizim olmadığımız kararların uygulama şansının olmadığını başından beri söylüyoruz.
Bütün bunlara rağmen Yunan mevkidaşımızla en son bir araya geldiğimizde görüşmeler yaptık, sonrasında askeri heyetlerin bir araya gelerek başta güven artırıcı önlemler olmak üzere problem sahaları üzerinde çalışmasını kararlaştırdık. Bunun sonucunda 2020 yılı Güven Artırıcı Önlemler Uygulama Planı üzerinde heyetlerimiz mutabık kaldılar. Bu kapsamda ikisi Atina, biri Ankara olmak üzere üç toplantı yapıldı. Ankara’da yapılacak dördüncü toplantı koronavirüs nedeniyle henüz yapılamadı. Biz bu toplantıları destekliyoruz ve iki ülkenin yararına olduğuna inanıyoruz.”
“FİTNE VE FESAT TOHUMLARI EKMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”
Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nün, ‘Türk Demokrasisine bakış: 2023 ve Ötesi’ başlıklı raporuna da tepki gösteren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, şunları söyledi:
“Rand Corporation raporunda olduğu gibi yeni rapor da aramıza nifak tohumları ekmek isteyenler tarafından hazırlanmış. Bu raporlarla ortaya fitne ve fesat saçmak için uğraşıyorlar. Fitne ve fesat tohumları ekmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, Anayasa ve yasalara göre milletimizin ihtiyacı istikametinde, hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın