Trump’ın flaş kararı AB piyasalarını vurdu!

ABD Başkanı Donald Trumpın, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla Avrupa anakarasından ülkeye seyahatleri kısıtlamasından sonra, Avrupa borsalarında önemli düşüşler oldu. Londra Borsasında FTSE 100 endeksi, piyasanın açılmasından sonraki yarım saat içinde yüzde 4`ten fazla düştü.
Trump’ın, koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla Avrupa anakarasından ülkeye seyahatleri kısıtlamasından sonra, Avrupa borsalarında düşüşler oldu. Londra Borsası’nda FTSE 100 endeksi, piyasanın açılmasından sonraki yarım saat içinde yüzde 4’ten fazla düştü. Borsa İstanbul’a da yüzde 3,5’lik düşüş söz konusu. Daha önce de Asya piyasalarında büyük düşüşler oldu ve Tokyo Borsası Nikkei 225 endeksi yüzde 4,4 kayıpla kapandı.
Dün de Dow Jones endeksinde 1.500 puan, bir başka deyişle yüzde 5,8’lik düşüş olmuştu. Londra Borsası’nda da en büyük düşüşler seyahat şirketlerinde görüldü. Hava yolu şirketleri grubu IAG’ın hisseleri yüzde 9 düşerken, Tui’de yüzde 10’luk kayıp oldu.
Asya’da, Hong Kong Borsası yüzde 3,6, Şangay Borsası da yüzde 1,9 düşüşle kapandı. Petrol fiyatları da yüzde 4 düştü ve Brent ham petrolünün fiyatı 34,34 dolar oldu. BBC Türkçe’nin haberine göre; düşüşler ABD Başkanı Trump’ın 26 Avrupa ülkesinden ABD’ye girişleri, cuma gününden itibaren 30 günlüğüne durdurmasının ardından geldi.
TRUMP, BAZI MALİ YARDIM ÖNLEMLERİ AÇIKLADI
Trump, Oval Ofis’ten yaptığı açıklamada, kısıtlamaların İngiltere için geçerli olmadığını söyledi. Trump, hastalanan, karantina altında olan ya da hasta yakınlarına bakan ABD’li çalışanlar için bazı mali yardım önlemleri de açıkladı.
Aynı zamanda, ABD Hazine Bakanlığı etkilenen belli sektörler ve şahısların vergi borçlarını ceza ya da faiz almadan erteleyecek. Ayrıca hükümet, salgından etkilenen küçük firmalara sermaye ve likidite yardımı da yapacak.
Moody’s Analytics’den kıdemli ekonomi uzmanı Katrina Ell “Virüsün kendisi değil ama virüs kaynaklı korku ve paniğin ekonomik davranışı değiştirmesi zararlı olabilir ve küresel ekonomiyi daha karanlık bir yola sokabilir” dedi.
AB’NİN GÜNDEMİ SEYAHAT KISITLAMASI
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Avrupa’dan gelen tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya alacaklarını açıklaması tepkiyle karşılandı.
Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Trump’ın kararını bugün gözden geçireceklerini belirtti.
“Ekonomik yıkım engellenmeli.” ifadesini kullanan Michel, Avrupa’nın koronavirüsle mücadele için gerekli tüm önlemleri aldığının altını çizdi.
Michel, Avrupa’nın, virüsün yayılmasını engellemeye çalışmanın yanı sıra araştırmaya da destek verdiğini kaydetti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Belediye başkanının kızı başkan yardımcısı yapıldı

Yerel seçimlerin ardından CHP’li belediyelerde üst düzey akraba atamaları dikkat çekiyor. Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı …

Bir yanıt yazın