Koronavirüs altın fiyatlarını vurdu, fırsatçıları sevindirdi!

Koronavirüs salgını ve Rusya-S. Arabistan arasında baş gösteren petrol krizi piyasaları vurdu. Bir çok ülkede borsalar dibi görürken merkez bankaları acil önlemler almaya başladı. Türkiye’de de ilk vakanın görüldüğü salgında DSÖ pandemi ilan etti. Peki koronavirüs altın piyasalarını nasıl etkileyecek? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Haber7’ye altın fiyatları ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Altın fiyatları haftanın ilk işlem gününde 1700 doları aşarak 7 yıllık rekoru kırmasının ardından koronavirüs etkisinin derinleşeceğine dair endişelerin güçlenmesi ve dolar likiditesindeki sıkışıklığa bağlı olarak dolar endeksinin yükselmesiyle üçüncü kez üst üste düşerek 1600 dolar altına indi. Ons altın fiyatı 55 günlük hareketli ortalama desteği olan 1583 doların altını zorluyor. Gram altın fiyatı ise 330 liradan 319 TL’ye kadar düştü.
Kısa vadede altın fiyatlarında bir düşüş yönünde bir beklenti olduğunu ancak bu düşüşten önce yatırımcısına son kez bir satış fırsatı sunacağını söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gram Altın/TL fiyatı ocak ayından bugüne kadar yüzde 17 değer kazandı. 291 lira seviyesinden yıla başlayan gram altın yükselişlerini pazartesi günü 340 lira seviyesine kadar yükseltti. Uluslararası piyasalarda altın ons fiyatı 1703 dolar seviyesine kadar yükselmişti. İç piyasalarda Dolar/TL kuru 6.20 seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Bunun sebebi Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki petrol piyasası savaşlarıydı. Bunda destek veren gram altın tüm zamanların rekorunu kırdı. Ancak altın fiyatlarındaki bu sert yükselişler özellikle ocak ayından yüzde 17 değer kazanması beraberinde sert satış baskılarının başlayabileceğine işaret ediyor.” dedi
“ALTINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR AMA ZAMANI BELLİ DEĞİL”
Altın fiyatları sert dalgalı seyrin devam ettiğinin altını çizen Memiş, Merkez bankalarından biraz daha faiz politikalarında biraz daha değişikliğe gitmesi bütün dünyada koronavirüs endişesinin ciddi anlamda artmış olması bunun yanında merkez bankalarının ani faiz indirim kararları vermesi bunun üstüne tekrar Suudi Arabistan-Rusya petrol fiyatları savaşlarının çıkması güvenli liman tercihlerinin artmasına neden olduğunu belirtti.
Hem uluslararası piyasalarda hem merkez bankaları tarafından hem yurtiçi piyasalarda altın rezervlerinde bir artış olduğuna dikkat çeken Memiş “Hem de güvenli liman tercihinde altının fiziki talebinde ciddi bir artış oldu. Bu da altın fiyatlarının özellikle ons tarafında 7 yılın zirvesinie gram tarafında da tüm zamanların rekorlarının test edilmesine neden oldu. Altın fiyatlarında sert bir düşüş düzeltme hareketi olacağını tahmin ediyorum. Ancak zamanlama konusunda bir belirsizlik devam ediyor. Özellikle koronavirüs aşısıyla alakalı bir açıklama bekliyoruz.” dedi.
MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARI ALTINI YÜKSEK TUTUYOR
“Merkez bankaları ani kararlar alarak faiz indirme sürecini başlattı. Bu faiz indirim kararları da altını güçlü tutmaya devam ediyor. Ama bizim için önemli olan şu, güçlü direnç seviyesi 338 lira seviyesi, bu seviyelerin üzerinde tutunabiliyor mu?
TEKRAR 340 TL SEVİYELERİNİ TEST EDECE AMA…
338 lira seviyesinin üzerinde tutunamadıkça bant aralığımız 327-337. Kısa sürede 340 seviyesini de test edeceğini tahmin ediyorum. Ama bu seviye yatırımcısına kısa vade için iyi bir satış fırsatı vereceğini tahmin ediyorum. Altın bozdurarak farklı yatırım yapmak isteyen yatırımcısına, vatandaşlara iyi bir fırsat verecek. Kur farkından ya da seyrinden dolayı al sat yapan yatırımcısına fırsat vermeyecek. Altın bir yatırım aracıdır. Uzun vadeli bir tasarruftur. O yüzden tasarruflarımıza sahip çıkmamız lazım. ”
TASARRUFLARINIZA SAHİP ÇIKIN
Dünya ekonomisi çok da iyi yere gitmiyor. Her gün gelen haber akışlarına baktığınız zaman dünya ekonomi finans sisteminin daraldığını, savaş risklerinin arttığını, hastalıklar, algı operasyonu, teknolojik savaşlar, doğa felaketleri dünyanın hep daha kötüye gideceğinin işaretini bize veriyor. Daha iyiyi görecek miyiz? Asla!
ASIL HEDEFLERİ ALTINLARI SATTIRMAK: OYUNA GELMEYİN
Hiçbir zaman dünyanın daha iyiye gideceğini tahmin etmiyorum. Bu yüzden insanların artık tasarruflarına artık daha çok sahip çıkma daha çok biriktirme israftan daha çok uzaklaşma düşüncesine de daha çok sahip olması gerekiyor. Algı operasyonlarıyla birlikte insanlara daha çok korku pompalayanlar insanları sürekli tüketime yönlendiriyor. Marketlerde kuyruklar oluştuğunu gözlemliyoruz. Şu anda dünyadaki insanların tek bir algısı var, bütün tasarruflarını korkudan dolayı nakite çeviriyorlar. Borsa hisselerini, dövizlerinin satıyorlar, birikimlerini, konutlarını bütün varlıklarını satıyor nakite dönüyor. İşte bunun asıl sebebi dünyadaki bu sisteminin oyun kurucularının asıl hedefi bu, insanları nakite çevirmek. Bu yüzden bunların tevafuk değil teknik bir gelişme olduğunu düşünüyorum. İnsanlar varlıklarını şu anda ciddi anlamda satıyor. Özellikle hisse senetlerinde, dolar varlıklarında yaşanan bu dip seviyeler, borsalarda günlük yüzde 4-7 civarında ciddi satışların olması insanlara ciddi manada korku pompalandığının işaretini veriyor. Dünya ekonomisinde de finansal bir daralma yaşandığı için, küresel ekonomik kriz kapıda olduğu için bu süreci de elindeki stokladıkları altınları satarak telafi edecekler.
“DÜNYADAKİ YENİ SİSTEM BU İNSANLARIN ELİNDEKİ VARLIKLARI SATTIRMAK ”
Birileri satacak birileri alacak, oyun kurucuları alan kısım. Kimin altın rezervleri artıyorsa o güçlü olacaktır. Dolayısıyla sattığına bakmak lazım. Satan mecburdur satmaya. Stok altınlar satılacak nakide dönülecek ve o alan kişi de kazançlı çıkmış olacak. Dünyadaki yeni sistem bu insanların elindeki varlıkları sattırmak. Ben vatandaşlarımıza acele etmeden soğukkanlılıkla beklemelerini tavsiye ediyorum. Teknik olarak da altının ons fiyatında 1550 dolar devamında 1515 dolar seviyesini işaret edebilirim. Gram altın/TL fiyatında kademeli düşüşlerin yaşanacağını tahmin ediyorum. 327-317-307 devamında 297 lira seviyesine kadar gram fiyatın düşeceğini tahmin ediyorum. Tabi bu direnç yukarı doğru bir kez daha denenecek. Ama burada panik alımı yapmamaları gerekiyor. İşte insanları paniğe teşvik eden bu sistemde, soğukkanlılıkla ve olayların biraz daha farklı gözlemlenerek değerlendirilmesi gerekiyor. O yüzden vatandaşlarımıza altın ya da döviz tarafında panik alımı yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü altın fiyatları yoruldu. Gidecek başka bir yeri kalmadı. Ciddi bir satış baskısı olsun ki ya da merkez bankaları köşeye sıkışsın elindeki varlıkları satsın ki birileri de alsın.
VİRÜS PANİĞİ ÜZERİNDEN TÜKETİM ÇILGINLIĞI POMPALIYORLAR
Vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Piyasalarda çok aşırı fiyatlamalar var. Hem psikolojik anlamda dünyada bir korku pompalanmış ister istemez virüs Türkiye’de bir kişi de tespit edildi. Bu da algı olarak insanlarda bir paniğe neden oldu amaçlanan da buydu. İnsanları galeyana getirip tüketimi artırmak. Çünkü bankaları piyasaya ciddi para sürüyor. İnsanlar bu parayı kullanacak tüketecek harcayacak.
SOSYAL MEDYAYA DİKKAT
İşte bu fiyatlamalar içeride özellikle sosyal medya hesaplarında insanları yanlış yönlendiren kişiler var. Üzülerek belirtmek isterim ki isteyerek ve bilerek bunları kumar piyasasına iten güçler var. Bunlar sosyal medyada çok takip edilen beğeni alan kulaktan dolma bilgilerle insanları galeyana getiren oyunlardır. Bunların profil resimleri gerçek isimleri yoktur. Sosyal medyada insanlara akıl verenlerin gerçek fotoğraflarının olmaması gerçek isimlerini kullanmaması grafiklerle insanları galeyana getirmesi… Resesyon olacak kriz olacak diye söylemlerle insanlara korku pompalamaya devam ediyorlar. Dışarıda ticari ve finansal olarak operasyon yapanların içeride de bu operasyonlara destek verildiğine insanların uyanması lazım. Emeklerinizi alın terinizi heba etmeyin. Bu piyasada bu ortamda kesinlikle la sat yapmayın. Özellikle kumar piyasalarına bulaşmayın. Tezgah belli bu tezgahın kurucuları sizin elinizdeki varlıkları almak için bu oyunu kurdular o yüzden herkesin alın terine sahip çıkması gerekiyor.
MERKEZ BANKASINDAN YENİ FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR
Dünyadaki merkez bankları faiz indirimi fulyasını geçen yıl başlatmıştı. Merkez bankası hepsinin üzerinde ciddi kararlar alarak faizlerde indirime gitti. Bu indirim sürecini de devam ettiriyor.
Merkez bankası, diğer merkez bankalarının politikalarını da dikkate alacak faiz indirmeye devam edeceğini düşünüyorum. 50-100 baz puan olabilir 200 olabilir. Elindeki verilere göre değişebilir. Çünkü son 5-6 ayda Merkez Bankansı’nın faiz indirme politikalarındaki tahminlerin tutmadığını gördük. Çünkü sürpriz kararlar alıyor, cesur adımlar atıyor. Her ay düzenli olarak toplantı yapması elini biraz daha güçlendirdi. Merkez Bankasının en az 100 baz puanlık bir faiz indirimi yaparak diğer bankalar gibi faiz düşürme kervanına katılacağını düşünüyorum. Çünkü bizim faiz oranlarımız diğerlerine kıyasla çok çok yukarıda. Bizim daha çok faiz indirmemiz gerekiyor.

Öte yandan fırsatçıların iş başında olduğunu vurgulayan vatandaşlar, piyasaların denetimsiz kaldığını, fırsatçıların istediği ürünü vicdanına uygun bir şekilde fiyatlandırıldığını öne sürdüler.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fransa’nın beslediği kargalar, şimdi gözlerini oyuyor

Terör örgütü PKK destekçisi bir kişinin Fransa’dan Türkiye’ye sınır dışı edilmesini protesto eden örgüt üyeleri, …

Bir yanıt yazın