Dünya ekonomisi bir günde tir tir titredi! İflaslar gelebilir uyarısı!…

Çin’de ocak ayında başlayan ve kısa sürede dünyaya yayılan koronavirüs salgını ve Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki petrol restleşmesi dünya piyasalarını alt üst etti. Küresel piyasalarda koronavirüs salgını nedeniyle endişeler artarken, petrol fiyatlarında yaşanan tarihi düşüşle birlikte dünya borsalarında ‘kara pazartesi’ yaşandı.
Koronavirüs salgınının küresel ekonomide durgunluğa neden olacağı endişelerine bir de petrol fiyatlarındaki büyük düşüş eklenince, küresel hisse senedi piyasalarında “kara pazartesi” yaşandı. Financial Times, The Guardian, The New York Times ve The Wall Street Journal gibi gazeteler piyasalardaki depremi bugün manşetlerine taşıdı. İşte gazetelerin bugünkü manşetleri…
FINANCIAL TIMES: İngiliz gazete “Petrol fiyatlarındaki çöküş hırpalanmış piyasaları sarstı” manşetiyle çıktı ve spotta “Ham petrol fiyatları yüzde 30 düştü, FTSE ve S&P borsaları alt üst oldu, New York borsasında işlemler durdu, virüs korkuları arttı” bilgilerine yer verdi.
Gazete, 3 Mart’ta 52,6 dolar olan Brent tipi ham petrol fiyatlarının dün 31 dolara kadar düştüğünü gösteren bir grafikle birlikte petrolde fiyat savaşı başlatan Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve fiili lideri Muhammed Bin Salman’ın fotoğrafını da kapağa taşıdı.
Kapakta ayrıca, Michael Mackenzie’nin “Agresif borca dayalı strateji sona doğru gelirken yatırımcılar için müzik durdu” başlıklı yazısı yer aldı.
Rusya’dan petrol fiyatı açıklaması
THE GUARDIAN: İngiliz gazete “Virüs korkuları panik satışları tetikledi, borsalarda 2008’den sonraki en büyük düşüş oldu” manşetiyle çıktı.
Londra’da FTSE borsasının bir günde 125 milyar sterlin değer kaybı, yüzde 7,7’lik düşüşün FTSE tarihindeki en yüksek beşinci düşüş olduğu ve ABD’de Dow Jones endeksindeki 2 bin 13 puanlık kaybın rekor olduğu bilgileri de kapakta yer aldı.
Kapakta ayrıca FTSE endeksinin dünkü çöküşüne dair grafiğe de yer verildi.
Petrol savaşında yeni hamle!
THE WALL STREET JOURNAL: ABD’nin önemli gazetelerinden WSJ, “Küresel piyasalar sendeledi” manşetiyle çıktı. Kapakta, ABD’de Dow Jones borsasının yüzde 7,8 ile 2008’den bu yana en kötü düşüşüne imza attığı, petrol fiyatlarında 1991’deki Körfez Savaşı sonrası en büyük düşüşün gerçekleştiği ve tarihte ilk defa ABD 30 yıllık Hazine tahvilinin yüzde 1’in altına düştüğü bilgilerine yer verildi.
Kapakta ayrıca, ABD’de S&P 500 endeksinin dün yüzde 7,6, yıl başından bu yana da yüzde 15 düştüğü bilgileri yer aldı.
Petrol fiyatları ve S&P 500 endeksindeki çöküşe dair grafikler de kapakta yer verilen diğer unsurlar oldu.
THE NEW YORK TIMES: “Virüs nedeniyle dünya titrerken piyasalar sarmal içinde hareket ediyor” manşetiyle çıkan Amerikan The New York Times gazetesi, “Sağlık krizi yatırımcıları ve petrol fiyatlarını baskılarken, ekonomik durgunluk korkuları artıyor” ifadelerine yer verdi.
Gazete ayrıca, talepteki azalma nedeniyle akaryakıt sektörünün iflas ve işten çıkarmalarla karşı karşıya olduğunu yazdı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın