Sömürgeci Rusya’dan Türkiye’ye tehdit: İdlib’de oturup beklemeyeceğiz

Rusya diplomat Petr İlyiçev, rejim ve Rus askerlerinin her gün ateş altında olduğunu belirterek, “Öylesine oturup İdlib’de ne olacak diye bekleyemeyiz” dedi. Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmediğini öne süren yetkili, “Bir buçuk yılda hiçbir şey yapılmadı” şeklinde konuştu.
İdlib’de 3 Şubat’tan bu yana 13 Türk askerinin Esad güçlerince şehit edilmesiyle zirve yapan gerilim, Türkiye ile Rusya ilişkilerini de gölgeledi.
Kremlin’den yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İdlib’deki gelişmeler ve tansiyonun düşürülmesi ile ilgili bir telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede Soçi mutabakatının uygulanması konusunda mutabık kalındığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Türk askerlerine saldırılması durumunda İdlib ve Soçi mutabakatı sınırlarıyla bağlı kalmadan, rejim güçlerini her yerde vuracaklarını söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Departmanı Başkanı Petr İlyiçev’den ise İdlib’le ilgili sert bir açıklama geldi. TASS haber ajansının aktardığına göre İlyiçev, Suriye ordusu ve Rus güçlerinin İdlib’de bulunduğu noktaların her gün ateş altında olduğunu, Rusya’nın oturup bekleyemeyeceğini söyledi.
Türkiye’nin 2018 Eylül ayında imzalanan Soçi mutabakatıyla üstlendiği yükümlülükleri hatırlatan İlyiçev, “Türk partnerlerimizin karşılaştığı zorlukları anlıyoruz. Ancak Suriye birlikleri, Rus birlikleri, Hmeymim üssüne yönelik İHA saldırıları gibi her gün ateş altında. Öylesine oturup İdlib’de ne olacak diye bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ”
İlyiçev, Türk-Rus ilişkilerinin İdlib gerginliğinden nasıl etkilendiği şeklindeki soru karşısında, Soçi mutabakatında Suriye Arap Cumhuriyetinin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygının teyit edildiğini, İdlib’de oluşturulan çatışmasızlık bölgesinin geçici karakterde olduğunu vurguladı.
Mutabakat kapsamında Türkiye’nin “teröristlerle ılımlı muhalefetin ayrıştırılması, silahtan arındırılmış bölge oluşturulması M4 ve M5 otoyollarına serbestçe ulaşımın sağlanması gibi çok önemli konularda taahhütte bulunduğunu” hatırlatan İlyiçev, “Aradan bir buçuk yıl geçti ve hiçbir şey yapılmadı” dedi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Tokat ve çevresinde hissedilen 5.6 şiddetinde deprem!

AFAD, Tokat Sulusaray’da 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi. Deprem …

Bir yanıt yazın