Pentagon’un sızan raporunda F-35 projesi çöp çıktı

Pentagon’un, ABD’nin ‘en masraflı’ silah sistemlerinden biri olan F-35 savaş uçakları ile ilgili hazırladığı değerlendirme raporu kamuoyuna sızdı. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan teste göre, F-35 savaş uçaklarının hedefleri vurmadaki isabet oranı ‘kabul edilemez derecede’ düşük, 800’den fazla da yazılım hatası var.
Pentagon uzmanları, Lockheed Martin tarafından üretilen ve 428 milyar dolarlık faturasıyla ABD’nin ‘en masraflı’ silah sistemlerinden biri olan F-35 savaş uçaklarına dair yıllık değerlendirme raporunu paylaştı.
Operasyonel test ve değerlendirme müdürü Robert Behler imzasını taşıyan rapor, Bloomberg tarafından duyuruldu.
“873 TANE YAZILIM HATASI VAR”
Raporda her ne kadar uçuş kabiliyetiyle ilgili büyük bir kusura işaret edilmezken, uzunca bir ‘çözülmesi gereken sorunlar listesi’ sunuldu. Bunların 13’ü ‘mutlaka halledilmeli’ anlamına gelen ‘birinci kategori’ sorunlar oldu; uçağın güvenlik ve muharebe yeteneğini etkilediği belirtildi.
F-35’lerde bulunan 25 milimetrelik silahların karadaki hedeflerine isabet etme oranının kabul edilmez olduğu sonucuna varıldı.
Ayrıca kasım ayı itibariyle uçaklarda toplam 873 yazılım hatası olduğu aktarıldı. Eylül 2018’de bu sayı 917 olarak kaydedilmişti.
“YENİ AÇIKLAR KEŞFEDİLİYOR”
Raporda “Eksikliklerin giderilmesi için çalışmasına karşın hala yeni açıklar keşfediliyor, bu da totalde sadece küçük bir azalmaya neden oluyor ve üzerine gidilmesi gereken ‘pek çok kayda değer’ sorun bulunuyor” denildi.
Uzmanlar, bir önceki yıla ait değerlendirme raporunda işaret edilen siber güvenlik açıklarının henüz çözülmemiş olduğunu da vurguladı.
“DÜNYADAKİ EN ÖLÜMCÜL SAVAŞÇI…”
Raporda güvenilirlik, bakım ve elverişlilik konusundaki sorunlar da gündeme getirildi.
Pentagon’un F-35 programını yürüten ofisten resmi bir açıklama yapılamadı. Ancak Lockheed Martin şirketinin Sözcüsü Brett Ashworth “Raporu henüz görmemiş olmamıza rağmen F-35 olgunlaşmayı sürdürüyor ve dünyadaki en ölümcül, hayatta kalabilen ve bağlantılı savaşçısı” dedi.
F-35’LERİN ALICISI ÇOK
Sputnik’in aktardığı habere göre değerlendirme, mevcut muharebe testi turunda (64 tatbikat) ortaya çıkan bulguları ele almıyor. Ancak tamamlanmamış testlere ve çözülmemiş kusurlara rağmen ABD Kongresi F-35 alımını sürdürüyor. 2016 ve 2017’de 11 adet olan talep, 2018’de 20, geçen yıl 15 bu yıl da 20 adet şeklinde gerçekleşti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Suphiye Orancı’nın cezaevi arkadaşı tek tek itiraf etti

Duygu Nebioğlu’nun Metin Akpınar’a açtığı babalık davasının ardından anne Suphiye Orancı sessizliğini korurken o dönem …

Bir yanıt yazın