Trump İran’a seslendi: Bu bir uyarı değil, tehdittir

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyla ilgili İran’ı sorumlu tutan Trump, “Irak’taki bir Amerikan tesisine yapılacak saldırıdan Tahran sorumludur. O durumda büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir” dedi.
ABD Başkanı Trump, Irak’taki son durumla ilgili olarak Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.
ABD’nin Bağdat’taki büyükelçiliğinin güvende olduğunu ve birçok Amerikan askerinin bölgeye nakledildiğini belirten Trump, Irak Cumhurbaşkanı Behrem Salih ile Başbakanı Adil Abdülmehdi’ye, ABD’nin çağrısına hızlı bir şekilde yanıt verdikleri için teşekkür etti.
Trump, İran’ı açık bir şekilde hedef alarak, “(Irak’taki) herhangi bir tesisimizde herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran sorumlu tutulacaktır. O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir.” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, Irak’ta yaşanan durumun, 2012 yılında Libya’nın Bingazi şehrindeki Amerikan elçiliğinde yaşanan durumun tam tersi olduğunu savundu.
Trump kısa bir süre önce Irak Başbakanı Abdülmehdi ile telefonda görüşmüş ve Amerikan vatandaşlarının ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini dile getirmişti.
ABD IRAK’A BİR TABUR ASKER GÖNDERİYOR
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Irak’taki olaylardan dolayı bölgeye 82. Hava İndirme Tümeninden bir tabur asker sevk etmeye karar verdiklerini açıkladı.
Twitter hesabından açıklama yapan Esper, “Başkomutanın (ABD Başkanı Donald Trump) talimatı üzerine 82’inci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Kuvvetinden bir tabur askerin Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) bölgesine sevk edilmesi yetkisini verdim. Yaklaşık 750 asker bölgeye derhal intikal edecek ve Acil Müdahale Kuvvetinden ek güçler de önümüzdeki günlerde intikal etmek üzere hazır olacaklar.” ifadelerini kullandı.
Sevkiyatın tedbir amaçlı olduğunu kaydeden Esper, “Bu sevkiyat, bugün Bağdat’ta şahit olduğumuz gibi ABD personel ve tesislerine yönelik tehdit seviyesinin artmasına yanıt olarak alınan uygun ve tedbiri bir karardır.” değerlendirmesinde bulundu.
Trump da gün içinde Irak’taki son durumla ilgili olarak Twitter hesabından açıklamalarda bulunarak İran’ı açık bir şekilde hedef almıştı.
Trump “(Irak’taki) herhangi bir tesisimizde herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran sorumlu tutulacaktır. O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir.” ifadelerini kullanmıştı.
Pentagon ayrıca Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarlarının Bağdat’ta ABD Büyükelçiliğine girme girişimi sonrasında elçiliğe ek kuvvet gönderildiğini belirterek, Irak hükümetine uluslararası yükümlülüklerini yerine getirip Amerikan misyonunu koruması çağrısında bulunmuştu.
BÜYÜKELÇİLİĞE YÖNELİK SALDIRI
ABD yönetiminin Haşdi Şabi’ye bağlı Ketaib Hizbullah örgütüne düzenlediği saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, sabah saatlerinde Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği önünde toplanmıştı.
Protestocular, Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’deki ABD elçiliğinin kapısını kırmış ve ABD karşıtı sloganlar atarak elçilik binasına girmişti.
ABD’NİN SALDIRISINDA 28 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
İran’a yakınlığı ile bilinen Ketaib Hizbullah örgütü Irak’ın Kerkük bölgesindeki koalisyon güçlerine bir saldırı düzenlemiş, saldırı sonucunda bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybederken, 4 Amerikan askerinin yanı sıra 2 Irak askeri de yaralanmıştı.
Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı, Hizbullah Tugaylarına ait Irak ve Suriye’deki 5 hedefi vurduklarını duyurmuştu.
Irak Savunma Bakanlığı ise söz konusu örgütün, Enbar’daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine ABD tarafından üç hava saldırısı yapıldığını açıklamıştı. Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar’daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını bildirmişti.
Hizbullah Tugayları ya da “Irak Hizbullah’ı” şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi’nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın