Boyun fıtığını yok eden tiyolar! Boyun fıtığı nedir?

Omurga rahatsızlığı sonucu ortaya çıkan boyun fıtığı trafik kazaları, düşme, duruk bozukluğu, stres, genetik faktörler gibi bir çok sebebe bağlı olabilir. Uzmanlar, yaşanan her boyun ağrısının boyun fıtığı olmadığını belirtir. Peki boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Tedavi sürecek son derece meşakkatli olan boyun fıtığı nasıl geçer?
Boyun fıtığı omurga rahatsızlığıdır. Boyunda kafayı taşımak için bulunan 7 omurga kemiği vardır. Her iki omurga kemiği arasında bulunan disk adında kıkırdak doku bulunur. Bu doku, hareket halinde dışarıdan gelen kuvvetlere karşı omurları korur.
Zamanla bazı nedenlere bağlı olarak dokunun  yırtılması, aşınması, sıvı kaybederek omurlara zarar vermeye başlaması sonucu sinirlerde baskı oluşur. Baskıyla birlikte ciddi ağrılar yaşanmaya başlar.
Uzmanlar, yaşanan her boyun ağrısının boyun fıtığı olmadığını belirtir. Bunun için doğru ve detaylı bir tedavi süreci gerekir.
NEDENLERİ
Boyun fıtığı, aynı noktaya bakmak, hareketsiz kalmak, omurga yapısını koruyan kıkırdak dokunun yaşa bağlı olarak sıvı kaybetmesi, egzersiz yapmamak, bilgisayar, televizyon karşısında uzun süre sabit kalmak gibi başlıca nedenleri vardır. Bu nedenlere bağlı olarak boyun kaslarının yetersiz çalışması ve omurga yapısını koruyan kıkırdak dokunun deforme olması boyun fıtığına neden olur.
Diskin içinde bulundurduğu yumuşak yapının dışarı doğru çıkması, omur ve sinirlere baskı yapması ağrılara neden olur.
Bunların yanında;
-Trafik kazaları
-Düşme
-Duruş bozukluğu
-Boyna uygulanan yanlış masaj
-Stres
-Genetik faktörler de vardır.
-Hareketsizliğe bağlı olarak diskin özelliğini yitirmesi ve kireçlenerek sinirlere baskı yapması.
-Boyun fıtığı genelde masa başında çalışan meslek gruplarında görülür.
BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boyun fıtığına bağlı olan ağrılar başka hastalıklarla karıştırılmış olabilir. Her boyun ağrısı boyun fıtığı hastalığının habercisi değildir. Boyun fıtığının belirtileriyle aynı olan başka hastalıklardan kaynaklı da  olabilir.
Yaygın olarak boyun fıtığı belirtileri şöyledir:
-Tek başına bir baş ağrısı bile boyun fıtığı belirtisi olabilir.
-Boyun ve kolda ağrı
-Kol ve parmaklarda uyuşukluk
-Boyunla birlikte baş ağrısı
-Sırta vuran boyun ağrısı
-Omuz, kol, parmakta güçsüzlük
-El ve parmakta uyuşukluk
-Hastalığın ileri seviyesinde yürüme bozuklukları
BOYUN FITIĞI İLE KARIŞTIRILAN AĞRILAR
Boyun ağrıları sadece boyun fıtığından kaynaklı değildir. Farklı nedenlerde de kaynaklı olabilir.
-Halk arasında damar damar üstüne geldiği sanılan kasların hareketsizliğe bağlı olan spazmlara uğraması.
-Diş ve kulak ağrılarının boyna vurması
-İltihabik durumlara bağlı olan boyun ağrıları
HASTALIĞIN TANISININ KONMA SÜRECİ
Diğer hastalıklarla karıştırılıp yanlış teşhis ve tedavi ile çok tehlikeli bir duruma girilebilir. Kötü sonuçlara mahal vermemek için doktorun hastayı çok ciddi bir muayene sürecinden geçirmesi gerekir. Boyun fıtığının tespit edilip başka bir hastalığın olmadığından emin olmak gerekir. Bunun için
-Fiziki muayenenin yanında ayrıntılı kalp, akciğer, boyun, beyin muayenesi gerekir.
-MR
-Bilgisayarlı Tomografi
-EMG
Bu yöntemlerle hastanın boyun ağrılarının fıtıktan mı yoksa başka nedenlerden mi ağrıdığını teşhis edip ona göre tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Boyun fıtığı teşhisi konulduktan sonra hastalığın seviyesine göre tedavi yöntemleri izlenir. Başlangıç seviyesinde olan hastalar için fizik tedavi, egzersiz, stressiz yaşam, düzgün duruş ve ağrı kesici gibi tedavilerle başlanır. Bu yöntemlerle ağrıların önüne geçerek hastalığın iyiye gitmesi muhtemeldir. Eğer hastalık ileri boyutlarda olup başvurulan bu uygulamalara cevap vermiyorsa ve kollarda uyuşukluk, boyna bağlı olan diğer organlarda şiddetli ağrı hissediliyorsa cerrahi müdahaleye başvurulması gerekir. Ameliyatla sorun giderilerek hastanın ağrılarına son verilmesi hedeflenir.
AMELİYATTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Son yıllarda boyun fıtığı ameliyatlarından olumlu sonuç alınmaya başlanmıştır. Ameliyatının ardından hasta bir hafta on içerisinde normal yaşamına dönebilir. Fakat ameliyattan sonra dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
-Taburcu edilen hastanın evde istirahat etmesi gerekir
-İyileşme sürecinde yataktan çıkmalı ve ufak yürüyüşler yamalıdır. (İhtiyaçlarını gidermesi gibi.
-20-25 dakikayı geçmeyen doktorun önerdiği oturuşlar
-Doktor kontrolünde egzersizler

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bakan Tekin: Öğretmen atamaları ilk kabine toplantısında açıklanacak

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adana’daki temasları kapsamında okul ziyaretlerinde bulunuyor. Bakan Tekin Anadolu Barter …

Bir yanıt yazın