Çin’deki acil toplantı çağrıları alarm değil dünya haliymiş!

ABD, Rusya, AB ve Çin’de acil toplantı çağrıları yapılması ve liderlerin programlarını art arda iptal etmesi dünya kamuoyunu bir anda harekete geçirdi. Büyük bir kriz endişesiyle gelişmeler takip edilirken, alarmın sebebi olarak Rusya’da kaza yapan denizaltındaki nükleer sızıntı iddiası ortaya atıldı.

Hatta ABD Başkanı Donald Trump’ın öldüğü bile iddialar arasında yer aldı. Ancak peş peşe gelen açıklamaların ardından dünya rahat bir nefes aldı. Washington-Moskova hattındaki hareketlilik olarak dünya kamuoyuna yansıyan gelişmeler zincirinde endişe edilecek bir kriz olmadığı ortaya çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Savunma Bakanı Şoygu ile bir araya geldi. Acil toplantının sebebi, önceki gün Rusya açıklarında meydana gelen ve 14 Rus askerinin dumandan zehirlenerek öldüğü denizaltı kazası olduğu belirtildi.

Acil koduyla Beyaz Saray’a çağrıldığı iddia edilen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in programını iptal edip dönüşü ilk olarak ‘acil durum’ olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun ‘acil’ olmadığı yönünde açıklamalar yaptı.

Brüksel’de acil toplantı çağrısı yapan Avrupa Komisyonu Güvenlik Konseyi’nin toplantı sebebi ise, Avrupa Birliği konsey başkanlarını seçiyor olması olarak ifade edildi.

BEYAZ SARAY: TRUMP’IN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ DEĞİL

Beyaz Saray yetkilisi ise durumun Başkan Trump veya Pence’in sağlık durumuyla ilgili olmadığını ve bir ulusal güvenlik konusu da olmadığını belirtti.

SÖZCÜ: ALARM VERMEYİ GEREKTİREN DURUM YOK

New Hampshire’da Pence’i bekleyen kalabalığa yapılan duyuru da ise, Başkan Yardımcısı’nın uçağının bir ‘acil durum çağrısı’ nedeniyle geri dönüş yaptığı belirtilmişti.

Mike Pence’in basın sözcüsü Alyssa Farah, “Acil durum için geri çağırma durumu yok. Başkan Yardımcısı henüz Washington’dan ayrılmamıştı. Burada kalmasını gerektiren bir durum oldu” açıklamasını yaptı.

Pence’in Beyaz Saray’a dönüşü ilk olarak ‘acil durum’ olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun ‘acil’ olmadığı yönünde açıklamalar yaptı. Pence’in sözcüsü Alyssa Farah tarafından yapılan açıklamada, “Başkan Yardımcısı’nın Washington’da kalmasını gerektiren bir şeyler oldu. Alarm vermek için bir neden yok” dedi.

Dünya kamuoyu Beyaz Saray’dan acil çağrı iddiasıyla harekete geçerken, aynı saatlerde ABD televizyonlarda mülteci sorunu tartışılıyordu

PUTİN TOPLANTISINI İPTAL ETTİ

Pence’in Beyaz Saray’a çağrılmasından kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Savunma Bakanı Şoygu ile bir görüşme planlamıştı. Rus basını görüşmenin 14 denizcinin öldüğü denizaltı yangını ile ilgili olduğunu belirtirken, görüşmenin içeriğine ilişkin Kremlin’den resmi bir açıklama yapılmadı.

Putin, Şoygu ile yaptığı acil toplantıda, 14 askerin öldüğü denizaltı kazasının nedenlerine yönelik tam bir soruşturma yapılması için emir verdi

DENİZALTIDA NÜKLEER SIZINTI İDDİASI

Dünyayı alarma geçiren hareketliliğin sebebinin, Rusya karasularında yanan ve 14 Rus askerinin öldüğü denizaltında nükleer sızıntısı olabileceği iddia edildi.

Sosyal medyada yayılan nükleer sızıntı iddialarının ardından, Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu’ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Rus denizaltı kazasının yaşandığı bölgede yüksek seviyede radyasyon gözlenmediği, Rus meslektaşlarının olayın bir gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdikleri ifade edildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın