AKP’nin başkanlık hayali bitti

BAŞAK KAYA/ANKARA

AKP ve CHP arasında “güven tesisi” amacıyla oluşturulan müzakere öncesi ön görüşme heyeti dün ikinci kez bir araya geldi. AKP ve CHP seçim barajının düşürülmesi ve yeni anayasa konularında uzlaştı. AKP, başkanlık sistemi konusunda da geri adım attı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Anayasa Komisyonu ’nun dağılmasına neden olan başkanlık sistemiyle ilgili olarak da “7 Haziran sonrasına bakılmalı. Sistem tartışmasından ziyade reel politik durumla karşı karşıyayız” diyerek böyle bir ısrarlarının olmadığına işaret etti.

AKP ve CHP heyetleri dün Devlet Konukevi Ankara Palas ’ta bir araya geldi. Toplantı yaklaşık 7 saat sürdü. Görüşmede, “Hukuk”, “Demokratikleşme” ve “Özgürlükler” başlıkları altında Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapılması, Seçim Kanunu ’nun değiştirilmesi, yeni anayasa çalışmalarının yapılması, kuvvetler ayrılığı ve yargı reformu konuları görüşüldü.

CHP heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ile Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek yer aldı. AKP heyetinde ise Ankara Milletvekili Mücahit Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ’ın yanı sıra eski Anayasa Mahkemesi raportörlerinden AKP İstanbul Milletvekili Osman Can ile Davutoğlu ’nun danışmanlarından Malatya Milletvekili Taha Özhan yer aldı.

UZLAŞILAN NOKTALAR VAR

Toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, görüşmelerin “Türkiye ’nin içinde bulunduğu koşullar düşünülerek, Türkiye ’nin ihtiyacı olan hükümeti kurabilir miyiz” çerçevesinde sürdürüldüğünü vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise görüşmeleri “istikrarlı ve verimli” olarak tanımladı. Çelik, seçim barajının düşürülmesi konusunda uzlaşıldığını ancak yüzde 5 ya da 7 gibi rakamsal bir netlik olmadığını söyledi. Çelik, yeni anayasa çalışmalarının sil baştan yapılması noktasında uzlaşıldığını ifade etti. Çelik, Anayasa Komisyonu ’nun dağılmasına neden olan başkanlık sistemiyle ilgili olarak da “7 Haziran sonrasına bakılmalı. Sistem tartışmasından ziyade reel politik durumla karşı karşıyayız” diyerek böyle bir ısrarlarının olmadığına işaret etti.

SARAY DA HEYETE KATILDI

Davutoğlu hükümet kurma yetkisini aldıktan sonra CHP ’ye yaptığı ziyaret heyetine son dakika Cumhurbaşkanı Erdoğan ’a yakın olan Mücahit Aslan ’ın eklenmesi “Saray da görüşmeye katıldı” yorumlarına neden olmuştu. Bu kez Aslan ön görüşme heyetine de dahil oldu.

3 AĞUSTOS ’TA SON ÖN GÖRÜŞME

Dünkü görüşmelerin ardından heyetler gün aşırı müzakere dönemine geçti. Bu doğrultuda, üçüncü görüşme 30 Temmuz Perşembe, dördüncü görüşme ise 1 Ağustos Cumartesi günü yapılacak. Görüşmeler 3 Ağustos Pazartesi günü tamamlanacak ve birer rapor hazırlanarak, Genel Başkanlara sunulacak ve müzakere süreci başlayacak.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Emeklilere özel indirimler ve kampanyalar geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, “PTT AVM’de, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri’nde, Türk Hava Yolları’nda, …

Bir yanıt yazın