Nemrut krater gölünden eşsiz görüntüler

Anadolu ’nun yeryüzü cenneti olarak nitelendirilen dünyanın ikinci Türkiye ’nin en büyük kalderası, mevsimin verdiği güzellikle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Bitlis ’in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneğinin organize ettiği 8 ’nci Nemrut Zirvesi tırmanışı, bu yıl ilçede faaliyet gösteren 3 fotoğraf derneğinin katılımıyla gerçekleşti.

Nemrut dağı zirve tırmanışına bu yıl Ahlat Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği (SFK), Ahlat Fotoğrafçılar Derneği (AHFOD), Bir Dünya Fotoğraf Gezi Kültür ve Turizm Derneği (BİDFOD) katıldı.Zirveye tırmanan fotoğrafçılar Nemrut krater gölü ve Nemrut dağının birbirinden güzel fotoğraflarını objektiflerine yansıtırken, Haziran ayı olmasına rağmen bazı kesimlerde bulunan kar kitleleri üzerinde geçen keyifli anlar fotoğrafçıların tüm yorgunluklarını aldı.

Günün ilk ışıklarında başlayan yürüyüş güneşin doğuşuyla birlikte fotoğrafçılara heyecanlı anlar yaşatırken, zorlu ve bir o kadar güzel geçen yürüyüşte fotoğrafçılar birbirinden harika kareler yakalamanın hazzını yaşadı. Sekiz yıldır bu tür ekinlikleri yaptıklarını belirten Ahlat Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Üzeyir Akçelik, “Burası dünyanın ikinci Türkiye ’nin en büyük kalderası. Bu doğal güzellikleri herkesin görmesi en büyük arzumuz. Bu yıl ilçemizde faaliyet gösteren 3 fotoğraf derneği ile birlikte bu etkinliği düzenledik. Amacımız Ahlat ’ın unutulan yeryüzü cennetini il ve ilçemize, ülkemize ve hatta dünyaya tanıtmak. Anadolu ’da böyle bir güzelliğin olduğunu göstermek için her yıl bu etkinliği yapıyoruz. Bütün doğaseverleri ve fotoğraf tutkunlarını burayı görmeye davet ediyoruz” dedi.

AHFOD Başkanı Oktay Bayar da, AHFOD olarak diğer fotoğrafçı arkadaşlarla Nemrut kalderasına fotoğraf çekmek için geldiklerini belirterek şunları söyledi: ‘Uzun ve yorucu bir gezi oldu. Çekmiş olduğumuz fotoğrafların güzelliğini görünce bu yorgunluğa değdiğini görüyorum.”

BİDFOD Başkanı Samet Adıyaman da ilçede faaliyet gösteren 3 dernekle birlikte Nemrut kalderasına zirve yürüyüşü yaptıklarını belirterek, gerek yürüyüş esnasında gerek zirveden son derece harika fotoğraflar çektiklerini söyledi.

Fotoğrafçı Halil Ülker de, Nemrut kalderasında eşsiz gün doğumu manzarasını görüntülemek için gece yola çıktıklarına değinerek “Dört saatlik bir tırmanışın ardından zirveye ulaşarak, Nemrut krater gölündeki gün doğumunu fotoğrafladık. Bu doğal güzellik bana göre yeryüzünde bir cennettir. Burayı görmek insana ayrı bir haz veriyor. Herkesi burayı görmeye davet ediyoruz” dedi.

Nemrut Krater Gölü

Van gölü sahilinde, Bitlis ’in Ahlat, Tatvan ve Güroymak ilçe sınırları içerisindeki Nemrut dağı ve krater gölü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan mekanların başında geliyor. Nemrut kraterinin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği varsayılıyor. Nemrut dağının yüksekliğinin, patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucu 2935 metre düzeyinde olduğu biliniyor. Dağda oluşan kalderanın yüz ölçümünün 40 kilometrekare olduğu belirtiliyor. Çapı 6 kilometre olan Nemrut krater gölü, Türkiye’nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak biliniyor. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 mağara bulunuyor. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin yeri 155 metre. Deniz seviyesinden yüksekliği 2247 metre olan gölün Van gölünden 600 metre yüksekte olduğu belirtiliyor.

 

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın