Zonguldak’ta heyelan bilançosu: 21 yaralı, 2 can kaybı!

Kentte etkili olan sağanak yağış nedeniyle, tek katlı müstakil bir ev yıkıldı. Ekipler, evde olduğu değerlendirilen anne ve oğlunun kurtarılması için çalışma başlatırken, ilerleyen saatlerde iki kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi verildi.

Türkiye genelinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle olumsuzluklar yaşanmaya devam ediyor. Yurdu etkisi altına alan yağış, Zonguldak’ta heyelana neden oldu. Asma Mahallesi Tulumba Sokak’ta meydana gelen heyelanda tek katlı müstakil ev, üzerine gelen toprak ve kaya parçalarının etkisiyle yıkıldı.

Bölgeye hızla yönlendirilen AFAD ekipleri, evin yıkılması sonucu içeride oldukları değerlendirilen anne ve oğlunun kurtarılması için çalışmaya başladı.  Çalışma sırasında ikinci bir heyelanın meydana gelmesi sonucu aralarında ekiplerin olduğu 21 kişi yaralandı.

Çalışmalar gece durdu, sabah yeniden başladı

Ekiplerin anne ve oğlunu kurtarma çalışmaları bölgedeki risk nedeniyle durduruldu. Bölgede bulunan evler de güvenlik tedbiri alınarak tahliye edildi. Sabah saatlerinde heyelan yaşanan bölgede enkaz altında kalan anne ve oğlunun bulunması için arama çalışmalarına yeniden başlandı. Gün ağarınca heyelanın şiddeti ise gözler önüne serildi…

“İki vatandaşımız göçük altında”

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaoğlu gece saatlerinde yaptığı açıklamada; Zonguldak Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde,

Karaoğlu, “Dün saat 19.53 civarlarında Zonguldak merkez ilçe, Asma Mahallesi Tulumba Sokak’ta bir heyelan, toprak kayması meydana geldi. Bu toprak kaymasında tek katlı ev zarar gördü. İki vatandaşımız maalesef göçük altında kaldı. Perihan Çakar 82 yaşında, oğlu Sait Çakar 51 yaşında.

İhbarı alır almaz, AFAD ekipleri, Zonguldak Belediyemizin ekipleri, jandarmamız, emniyetimiz, sağlık ekipleri ve TTK’nın madencileri, bölgeye intikal etti ve arama-kurtarma faaliyetleri başladı.” dedi.

Karaoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi: Bir taraftan da yağmur da yağmaya devam ediyordu. Saat 22.10 civarlarında arama-kurtarma faaliyetinde bulunan arkadaşlarımızın üzerine maalesef ikinci bir heyelan, toprak kayması yaşandı. Arama-kurtarma faaliyetlerine katılan 21 arkadaşımız yaralanmış ve hastanelerimize tedavi müracaat etmişlerdir. Bu 21 arkadaşımızın 15’i ayakta, tedavileri yapılarak taburcu edildiler.

Şu anda 6 arkadaşımızdan 4’ü Atatürk Devlet Hastanesi’nde, 2’si Bülent Ecevit Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavileri devam ediyor. Birisinin ayağında kırık var. Diğerlerinde doku zedelenmesi var ve tedavileri şu anda hastanelerimizde devam ediyor.

Sabah saatlerinde yeni açıklama geldi İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, bölgede yeni bir açıklama yaptı.Karaloğlu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Ekipte, araç gereçte sıkıntımız yok. Hava müsade ettiğinde arama kurtarma çalışmalarına başlayıp bu enkaz altındaki vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak istiyoruz. 50 saati aşkındır bölgede yağmur yağıyor.

Toprak suya doymuş durumda. Vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almasını rica ediyoruz. Şu anda hasar alan 1 ev var fakat tedbiren 14 ev boşaltıldı. 42 vatandaşımız tahliye edildi. Bu vatandaşlarımızın hala evlerine girişine izin vermiyoruz. 300’ü aşkın ekibimiz var. 

Bölgede hala heyelan riski var. Dikkatli olunmalı. Meydana gelen ilk heyelanda evinde mahsur kalan anne ve oğlu çıkarılmaya çalışılırken ikinci heyelan olmuş, göçük altında kalmışlar. Yerleri az çok tahmin ediliyor.
Teknik ekipmanımız var. Önemli olan çalışan arkadaşları riske atmadan birkurtarma yapmak.

AFAD duyurdu: Aranan iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı

9 Aralık 2023 tarihinde Zonguldak ilimiz merkez ilçesi Asma Mahallesi’nde iki katlı bir ev heyelan sebebi ile çökmüş, 2 vatandaşımız göçük altında kalmıştır.

Arama kurtarma çalışmaları sonucunda iki vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileriz. Büyük bir gayret ve özveri ile çalışan tüm ekiplerimize Milletimiz adına şükranlarımızı sunarız.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Net İnternet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Bürokrasi aslına rücu ediyor, makam aracı yerine otobüs

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve …

Bir yanıt yazın